پیش بینی اقتصاد ایران پس از واگذاری اموال دولتی

به گزارش کی آنلاین، یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت اکنون از نقدینگی زیادی که به سمت بازار سرمایه سرازیر شده برای عرضه سهام اموال خود استفاده کند، گفت: عرضه سهام شرکت های دولتی در بازار سرمایه موجب شفافیت، تامین اقتصادی برای شرکت های دولتی و بخش خصوصی، افزایش عمق بازار سرمایه و مانع ایجاد حباب در بورس می گردد.

پیش بینی اقتصاد ایران پس از واگذاری اموال دولتی

وحید شقاقی در گفت وگو با خبرنگاران، اظهار کرد: رشد نقدینگی در سال گذشته بیش از 28 درصد بوده که بیش از 2400 میلیارد تومان حجم نقدینگی اقتصاد ایران است و بخشی از این میزان نقدینگی هم سرگردان بود، به این صورت که بین بازارهای دلار، طلا، سکه، مسکن و... جابجا می شد. به دلیل مدیریت ریال توسط بانک مرکزی و سختگیری این بانک در انتقال پول انجام داد، این امر که کنترل و رشد عملیات نظام بانکی است؛ موجب شفافیت شد که جلوی سفته بازی و سوداگری افراطی را گرفت.

تامین مالی، وظیفه بازار سرمایه

وی ادامه داد: نقدینگی زیادی به سمت بازار سرمایه حرکت نموده و وظیفه این بازار تامین مالی است. در اقتصاد ایران، بیش از 90 تا 95 درصد تامین مالی با نظام بانکی بوده و بازار سرمایه سهم اندکی در تامین مالی داشته است اما اکنون فرصت بی نظیری برای اقتصاد ایران است زیرا، نقدینگی زیادی دارد به سمت بازار سرمایه حرکت می نماید.

دولت از حرکت نقدینگی به بازار سرمایه استفاده کند

در ادامه این کارشناس مالی با بیان اینکه بازار سرمایه ما عمق کمی دارد، گفت: سرازیرشدن نقدینگی به بازار سرمایه در کنار کم عمقی این بازار، موجب شده تا رشدهای پیوسته و بالایی را در سهام شرکت های مختلف ببینیم که اکنون دولت می تواند از این فرصت استفاده کند و عرضه اولیه ها را افزایش بدهد و شرکت های دولتی را در بازار سرمایه عرضه کند که این روشی برای تامین منابع مالی است.

شقاقی با اشاره به عرضه سهام صبا، شرح داد: هفته گذشته سهام صبا عرضه شد و 1800 میلیارد تومان سهام آن از سمت مردم خریداری شد که این به معنی این است که بازار سرمایه معادل 1800 میلیارد تومان برای صبا تامین مالی انجام داد. هر شرکتی که وارد این بازار می گردد، احتیاج به شفافیت دارد که باید صورت های مالی خود را ارائه بدهد و گزارش های منظمی از عملکرد خود ارائه کند که این امر، شفافیتی برای اقتصاد ایجاد می نماید.

فواید بازار سرمایه برای اقتصاد چیست؟

به گفته این استاد دانشگاه، بازار اولیه سرمایه محاسنی دارد که هم موجب تامین مالی مناسب می گردد و هم شفافیت را ارتقا می دهد و در شرایط کنونی می تواند برای دولت ابزاری باشد تا تامین منابع مالی کند.

وی اضافه کرد: باید مدام بازار اولیه سرمایه را توسعه بدهیم و شرکت های بیشتری را دولت بتواند در این بازار ارائه بدهد تا بازار اولیه سرمایه عمق پیدا کند که بازار ثانویه درگیر نوسانات غیرمتعارف نگردد. عرضه سهام شرکت های دولتی، شفافیت را در پی دارد، وقتی شستا در بازار سرمایه عرضه شد باید از این زمان به بعد گزارش های شفافی را از شرایط سودآوری، درآمدها، هزینه ها و... ارائه بدهد که به ارتقا شفافیت منجر می گردد. از طرف دیگر، این امر تامین مالی را هم در پی خواهد داشت.

این کارشناس مالی با بیان اینکه اکنون که بنگاه ها و شرکت های دولتی یا بخش خصوصی احتیاج به تامین مالی دارد چرا به سمت نظام بانکی برویم؟ گفت: می توانیم این تامین مالی را از بازار سرمایه ایجاد کنیم تا هم این بازار عمق پیدا کند و هم حباب در آن ایجاد نگردد. همچنین موجب گردد تا هم شفافیت ارتقا پیدا کند و نقدینگی هم وارد بازارهای سوداگرانه نگردد و آن کنترل می گردد.

لازم به ذکر است؛ رئیس جمهور در این زمینه در نخستین جلسه هیات دولت در سال جدید، بر اینکه دستگاه های دولتی باید سهام خود را در بورس عرضه نمایند تاکید نموده و گفته بود که پارسال شرایط بسیار خوبی در بورس داشتیم و ان شاءالله سال جاری هم شرایط خوبی در بورس خواهیم داشت؛ رونق بورس به این است که همه دستگاه های دولتی سهام و اموال خود را در بورس عرضه نمایند؛ لذا سال جاری برای حرکت در فراوری احتیاجمندیم که این سهام را به بازار بورس یا فرابورس عرضه کنیم و بتوانیم تحول عظیم را ببینیم.

همچنین استفاده از فرصت بازار سرمایه، در واگذاری شرکت ها و دارایی های دولت و همچنین فروش اموال مازاد بانک ها، با توجه به استقبال مردم از این بازار یکی از نکاتی بود که از سوی رئیس جمهور در تماس تلفنی که با وزیر امور مالی و دارایی داشت، مورد تاکید نهاده شد.

عرضه سهم دولت در 9 شرکت دولتی در بورس

همچنین پس از آن، وزیر امور مالی و دارایی گفت که در آینده نزدیک، سهام دولت در تعداد 9 شرکت دولتی در رسته های انرژی (پالایشگاه و پتروشیمی)، مالی (بانک ها و بیمه ها) و صنایع فلزی و معدنی در بورس عرضه خواهند شد.

طبق گفته دژپسند، در این مرحله از واگذاری، تصمیم بر این است که به صورت فراگیر این سهام ها را عرضه کنیم تا همه مردم با اعمال تخفیف هایی (در مرحله اول و فقط برای یک بار) در دو گروه 20 و 25 درصدی با سقف خرید دو میلیون تومان به ازای هر نفر بتوانند سهام عرضه شده را خریداری نمایند.

درآمدزایی 30 هزار میلیاردتومانی از عرضه سهام شرکت های دولتی

دژپسند در پاسخ به این که چه مقدار درآمدزایی از واگذاری شرکت های دولتی خواهیم داشت، اینگونه شرح داده که هدف عمده در این زمینه، انتقال مالکیت و مردمی کردن اقتصاد است که برآوردها نشان دهنده این است که از این طریق حدود 30 هزار میلیارد تومان برای بودجه تامین مالی داشته باشیم.همچنین دوره فراخوان تا عرضه 10 روز است و گروه گروه این اتفاق رخ می دهد و کوشش بر این است که 15 اردیبهشت اولین فراخوان واگذاری شرکت های دولتی باشد. همچنین مرحله دوم عرضه شرکت هایی هستند که بورسی نیستند و وارد بورس می شوند.

وی درمورد تاثیر واگذاری شرکت های دولتی بر بورس نیز معتقد است که این امر عمق بازار بورس را افزایش می دهد و شاخص بازار سرمایه صرفا منعکس نماینده تحولات بازار نیست، بلکه تحولات اقتصاد کشور نیز بر آن اثر دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 20 خرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: konline.ir شناسه مطلب: 966

به "پیش بینی اقتصاد ایران پس از واگذاری اموال دولتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیش بینی اقتصاد ایران پس از واگذاری اموال دولتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید