نکاتی مهم درباره سم پاشی گیاهان خاگی

به گزارش کی آنلاین، روزنامه جام جم: این روز ها کلماتی مثل ارگانیک و محصولات سالم از واژه های پرتکرار مکالمات روزمره ما شده اند، چون همه می دانند مصرف سموم علیه آفات و بیماری ها آن قدر بالا گرفته که کمتر محصولی را می توان عاری از آن ها دانست. متاسفانه سال به سال مصرف سموم نیز رو به افزایش است و این خود باعث مقاومت آفات شده و نسل به نسل قوی تر می شوند حتی.

نکاتی مهم درباره سم پاشی گیاهان خاگی

آمار نشان می دهد 500 نوع حشره آفت نسبت به یک یا چند سم آفت کش مقاومت نشان داده اند. علاوه بر این مصرف سموم عوارض دیگری هم دارد. مثلا آلودگی محیط زیست به مواد شیمایی ماندگار، آلودگی آب و منابع غذایی دام ها، آلودگی آب های زیر زمینی، طغیان کردن جمعیت حشرات به دلیل نابود کردن دشمنان طبیعی شان و انتقال باقیمانده سموم به مصرف کننده نهایی که ما هستیم.

پرمصرف و کم مصرف های کشور

میزان مصرف سالانه سموم دفع آفات کشاورزی در ایران حدود 24000 تن است که از این میزان حشره کش ها، قارچ کش ها و علف کش ها به ترتیب از میزان بالای مصرف برخوردار است. استان گیلان دارای بالاترین میزان مصرف و استان سیستان و بلوچستان دارای کمترین میزان مصرف هستند.

اثرات مصرف مواد شیمیایی در محصولات کشاورزی

طبق گزارش سازمان بهداشت دنیای هر سال در کشور های در حال توسعه سه میلیون نفر در اثر آفت کش های شیمیایی مسموم می شوند. از این تعداد 22 هزار نفر جان خود را از دست می دهند، 537 هزار نفر دچار بیماری های مزمن می شوند و 73 هزار نفر به بیماری های کشنده ای مثل سرطان مبتلا می شوند. بیماری های پوستی دومین رتبه بیماری های معمول مربوط به مشاغل مرتبط با سموم است. همچنین دلیل طعم نامناسب بعضی میوه جات و سبزیجات باقی ماندن سموم و کود های شیمیایی در آنهاست. چون با افزایش مصرف این مواد شیمیایی، آنتی اکسیدان ها کاهش یافته و این محصولات بدون طعم شده و ارزش غذایی شان پایین می آید. تحقیقات نشان داده بین افزایش مصرف این مواد و ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان رابطه مستقیمی وجود دارد. حالا راهکار چیست؟ استفاده از روش های سازگار با محیط زیست.

روش های سازگار با محیط زیست

این روش ها را به دو دسته می توان تقسیم کرد:

مبارزه بیولوژیک:

در این روش از حشراتی که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند برای کنترل آفات استفاده می شود. مثلا کفشدوزک ها به طور طبیعی شته ها را شکار می کنند. در سال های اخیر به دلیل مصرف بی رویه سموم این حشرات شکارگر طبیعی جمعیت شان رو به کاهش است؛ بنابراین با پرورش آن ها در محیط های تحقیقاتی و آزمایشگاهی و رها سازی شان در طبیعت می توان باعث کاهش مصرف سموم شد.

استفاده از نسل جدیدی از آفت کش ها به نام آفت کش های گیاهی:

گیاهان به طور طبیعی دارای ترکیباتی هستند که می توانند به عنوان حشره کش طبیعی مورد استفاده قرار گیرند. کشور ما هم که دارای تنوع گیاهی زیادی است، خاستگاه بسیاری از این گیاهان آفت کش است. جالب است بدانید در بسیاری از کشور های دنیا به کشت این گیاهان و استخراج و مصرف مستقیم عصاره آن ها جهت مبارزه با آفات اقدام می کنند.

ویژگی آفت کش های گیاهی

1- برای انسان و سایر موجودات زنده بی خطر هستند و محیط زیست را آلوده نمی کنند.

2 - به صورت انتخابی عمل می کنند. یعنی فقط آفت را از بین می برند و کاری به دیگر حشرات مثل شکارگر های طبیعی که مفید هستند، ندارند.

3- دوره کارنس ندارند. چون هنگام مصرف سموم شیمیایی، باید یک دوره زمانی کوتاه یا بلند بسته به نوع سم طی شود تا اثر بقایای سم در محصول کشاورزی از بین برود. ولی در آفت کش های گیاهی این محدودیت وجود ندارد.

4 - از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند.

نمونه هایی از آفت کش های ارگانیک خانگی و طرز تهیه آن ها

حشره کش فلفلی

در یک مخلوط کن دو عدد فلفل قرمز، یک پیاز بزرگ، یک بوته سیر و کمی آب بریزید تا یک مخلوط خمیری به دست آید. بعد یک گالن آب روی آن بریزید و بگذارید یک روز در این حالت باقی بماند. بعد از گذشت این مدت آن را از صافی عبور دهید. حشره کش به دست آمده قابل استفاده برای گل های رز، آزالیا و سبزیجات است. همچنین می توانید در همان حالت خمیری گلوله هایی را در خاک گلدان یا باغچه قرار دهید تا آفات را از بین ببرد.

حشره کش پرتقالی

یک پرتقال را پوست بکنید. دو فنجان آب جوش روی آن بریزید و بگذارید چند ساعت بماند. بعدآن را صاف کنید. به این محلول چند قطره صابون مایع اضافه کنید و برای دفع آفات استفاده کنید. این حشره کش برای اسپری در لانه مورچه هم مناسب است.

حشره کش ریواسی

نیم کیلو برگ ریواس را با چهار لیوان آب به مدت 20 دقیقه بجوشانید. بعد از این که سرد شد از صافی بگذرانید و در یک ظرف شیشه ای بریزید. چند قطره صابون مایع یا مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید و برای انواع حشرات استفاده کنید.

آفت کش های ارگانیک موجود در بازار

پالیزین

معروف ترین حشره کش گیاهی پالیزین یا بیوژل است که مخلوطی از صابون های غلیظ، روغن های گیاهی، عصاره اکالیپتوس و نعنا، صمغ های گیاهی و... است.

از آن برای مبارزه با آفاتی مثل شته، سفید بالک ها، مگس ها و کنه ها استفاده می شود و هم برای شست وشوی درختان موجود در پارک ها و فضای سبز.این صابون می تواند چربی، دوده و گرد و غبار سطح برگ ها را از بین ببرد و تا دو هفته مؤثر است.

این حشره کش دوره ماندگاری بسیار کمی دارد و آلوده کننده محیط زیست نیست و پس از نابودی آفات هیچ اثر سمی روی گیاه سمپاشی شده باقی نمی گذارد.

این صابون یک ژل غلیظ خوشبو است که باید در آب گرم حل شود. حلالیت آن در آب سرد کند است.

مقدار مصرف آن را طبق دستور المعل درج شده روی آن رعایت کنید.

این آفت کش یک آفت کش تماسی است یعنی باید محلول ژل طوری روی آفت پاشیده شود که تمام بدن آن را پوشش دهد.

توصیه می شود محلول بیوژل با غلظت توصیه شده فنی، به مدت سه بار و با فاصله سه روز یک بار تکرار شود تا آفت به طور کامل کنترل شود.

اگر در مزرعه می خواهید پالیزین را مصرف کنید می توانید آن را همراه کود های شیمیایی استفاده کنید تا ضمن صرفه جویی در هزینه و زمان باعث افزایش کارایی در اثر پوشش کامل برگ باشد.

گارلیکول

این حشره کش حاوی عصاره سیر، روغن های گیاهی و سایر مواد غلظت دهنده است.

برای دفع آفاتی مثل کنه، مگس سفید، سن و ... موثر است.

این حشره کش هم مثل پالیزین دوره کارنس بسیار کمی دارد و آلوده کننده محیط زیست نیست و پس از نابودی آفات هیچ اثر سمی روی گیاه سمپاشی شده باقی نمی گذارد.

شکل ظاهری آن یک مایع غلیظ سبز رنگ با بوی سیر است.

توصیه می شود این محلول سه نوبت و با فاصله زمانی سه چهار روز یک بار تکرار شود.

کالیبان

یک نوع قارچ کش است که برای از بین بردن سفیدک ها استفاده می شود.

پودر سبز رنگی است که به راحتی در آب حل می شود.

مواد تشکیل دهنده آن نمک های پتاسیم، گیاهان دارویی و ترکیبات معدنی است.

چون دارای ترکیبات قلیایی است موقع مصرف حتما از دستکش استفاده کنید.

به دلیل به کاربردن گیاهان دارویی در ساختف برای انسان و سایر موجودات زنده و محیط زیست بی خطر است.

منبع: برترین ها
انتشار: 19 مرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: konline.ir شناسه مطلب: 238

به "نکاتی مهم درباره سم پاشی گیاهان خاگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکاتی مهم درباره سم پاشی گیاهان خاگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید