تشخیص و درمان حساسیت غذایی

به گزارش کانلاین، امروزه به علت شرایط نامناسب زندگی افراد مانند استفاده از غذاهای نامناسب، الودگی هوا، عادت های بد زندگی مثل کم خوابی و پرخوری و مسائل زیادی برای افراد پیش آمده است. امروز ما شاهد این موضوع هستیم که افراد بسیار زیادی هرروز به علت بیماری های گوناگون و پزشک ها مراجعه می نمایند و خواهان درمان بیماری هستند. ما در ادامه به آنالیز بیماری حساسیت غذایی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

تشخیص و درمان حساسیت غذایی
حساسیت غذایی چیست؟

حساسیت غذایی بیماری ای است که معمولاً زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی شما دچار اشتباه می گردد. در کل همان طور که همه ما می دانیم سیستم ایمنی وظیفه مراقبت از بدن در برابر میکروب ها، ویروس، ها و باکتری های گوناگون مضر را دارد و برای محافظت از بدن از آنتی ژن های مختلفی استفاده می نماید. این آنتی ژن آنتی بادی نام دارند که خودشان را به صورت التهاب های گوناگون نشان می دهند اما متاسفانه در برخی موارد به علت اشتباه سیستم ایمنی بدن گاهی یک ماده غذایی سالم به عنوان دشمن تشخیص داده می گردد و باعث می گردد که بدن شما به آن واکنش های شدیدی نشان دهد و آنتی بادی های زیادی را فراوری نماید. فراوری آنتی بادی های گوناگون در بدن شما با التهاب های شدیدی همراه بوده که می توانند از یک آب ریزش بینی ساده آغاز گردد و در نهایت حتی موجب شوک و مرگ فرد گردد. این ماده حساسیت زا ممکن است که مواد مختلف و گوناگونی مانند گرده گیاهان، مواد غذایی مختلف، و یا بعلاوه برخی دارو ها مانند پنی سیلین باشد که حساسیت زا هستند و باعث می شوند که فرد به آن ها واکنش نشان دهد. توجه نمایید که این مواد به خودی خود هیچ گونه خطری ندارد بلکه واکنش سیستم ایمنی بدن شما به آن ها است که می تواند خطرناک باشد و باعث مسائل گوناگونی گردد. بعلاوه شاید برای شما جالب باشد که بدانید حساسیت غذایی حدوداً شش تا هشت درصد و در بین بچه ها زیر سه سال و بیشتر از سه درصد بزرگسالان را درگیر خودش می نماید و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. اما با افزایش سن بچه ها حساسیت های گوناگون را پشت سر می گذراند و بدن آن ها در برابر این حساسیت ها مقاوم تر می گردد.

علائم آلرژی غذایی و یا حساسیت غذایی

در برخی از افراد که بسیار زیاد نیز می باشد حساسیت غذایی ارثی می باشد اما پیش بینی این که یک کودکی که هنوز بجهان نیامده است می تواند آلرژی های گوناگون را به وسیله دی ان ای های پدر و مادر خود به ارث ببرد یا خیر یک امر کاملاً غیر ممکن می باشد، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که برای مثال اگر کودکی به بادام زمینی حساسیت داشته باشد احتمال این که خواهر و یا برادر کوچک تر او نیز به بادام زمینی حساسیت داشته باشد بسیار بالاست. آلرژی های غذایی می توانند از یک حساسیت غذایی خفیف تا یک حساسیت شدید و کشنده متغیر باشد. فقط به این علت که واکنش های اولیه یک شخص به یک ماده حساسیت را پایین می باشد نشان دهنده این نیست که همه واکنش ها در همه افراد مشابه او خواهد بود. توجه نمایید که اگر یک ماده غذایی در یک بازه زمانی اثرات کمی داشته باشد علت نمی گردد که آن ماده غذایی در بازه زمانی دیگری هیچ گونه علائم شدیدتری را از خود نشان ندهد. در برخی موارد این واکنش بدن به یک ماده غذایی حساسیت زا می توانند بسیار ناخوشایند و دردناک باشد اما زیاد شدید نباشد و در برخی دیگر از افراد می تواند این واکنش بسیار شدید و ترسناک باشد. شایع ترین علائم حساسیت غذایی شامل سوزش های داخل دهانی، کهیر، خارش شدید و یا اگزما، تورم لب ها، صورت، زبان، و یا قسمت های دیگر بدن، خس خس گرفتگی بینی و یا به وجود آمدن مسائل تنفسی، درد در ناحیه شکم، اسهال و یا استفراغ، گیجی، سرگیجه و غش کردن و بعلاوه شوک شدید و آنافیلاکسی. آنافیلاکسی مرحله آخر حساسیت غذایی افراد به یک ماده غذایی می باشد که می تواند بسیار شدید گردد در این حالت عوارضی مانند انقباض و تنگ شدن مجاری هوایی فرد، تورم بیش از حد گلو که نفس کشیدن را سخت می نماید، شوک به بدن با افت شدید فشار خون، بالاتر رفتن ضربان قلبی، و انواع مختلف موارد دیگر می توانند بسیار خطرناک باشند. پس آنافیلاکسی یکی از مراحل بسیار خطرناک و ابتلای افراد به حساسیت غذایی می باشد که می تواند خطرناک باشد و باید در همان مرحله مراحل اول درمان گردد تا از پیشرفت آن جلوگیری گردد زیرا ممکن است حتی جان فرد را به خطر بیندازد.

چگونه می توانیم متوجه شوید که شما حساسیت غذایی داریم یا خیر؟

بسیاری از پزشکان و دانشمندان معتقد هستند که انواع مختلف حساسیت های غذایی موروثی هستند و می توانند از پدر و یا مادر به فرزند انتقال پیدا کنند بنابراین اگر پدر یا مادر شما دچار حساسیت های غذایی هستید و یا حتی اگر خودتان دچار حساسیت غذایی هستید باید منتظر این باشید که فرزند شما و یا خود شما نیز دچار حساسیت های غذایی شبیه به پدر و مادر خود شوید. تحقیقات دیگر نشان داده است که آن کسانی که خویشاوندان و نزدیکان آن ها دارای انواع مختلف آلرژی های گوناگونی مانند تب یونجه هستند، درصد به ارث رسیدن این بیماری به نوادگان شان بالای نود درصد می باشد. توجه نمایید که برخی از بچه ها نیز با حساسیت های غذایی مشخص و مشخصی به جهان می آیند در حالی که برخی دیگر از بچه ها به مرور زمان دچار این حساسیت ها می شنود که این موضوع می تواند به علت تغییر محیط اطراف فرد و یا تغییرات در بدن آن ها باشد. بسیاری از مردم نیز به یک ماده غذایی واکنش شدیدی نشان می دهند اما این واکنش نشان دادن، الزاماً به معنای حساسیت غذایی افراد به آن ماده نمی باشد بلکه در حقیقت دستگاه گوارشی آن ها توانایی هضم آن ماده را ندارد و این کار باعث می گردد که بدن آن ها به این ماده حساسیت نشان دهد. پس سیستم ایمنی بدن آن ها هیچ گونه آنتی بادی را ترشح نمی نماید و این موضوع هیچ گونه خطری را برای فرد ندارد. برای مثال در افرادی که تحمل و توانایی شکستن مولکول های لاکتوز را ندارند، استفاده این افراد از شیر لاکتوز دار باعث می گردد که آن ها دچار دل درد های شدید و اسهال و استفراغ گردد. در این مورد این افراد به شیر یا لبنیات لاکتوز دار حساسیت ندارد بلکه سیستم گوارشی آن ها توانایی هضم این مواد را ندارد پس باید از این ماده استفاده کنند. توجه نمایید که واکنش نشان دادن سیستم گوارشی شما به مواد غذایی مختلفی الزاماً به معنی حساسیت غذایی شما نیست و شما باید این دو مورد را با هم اشتباه بگیرید. در درصورتی که شما دچار علائم بسیار شدید و غیر قابل کنترل حساسیت غذایی خودتان شدید باید به پزشک مراجعه نمایید و از او بخواهید که به درمان شما بپردازد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر شما بیست دقیقه الی یک ساعت پس از خوردن غذایتان احساس بدی داشتید امکان ابتلای شما به حساسیت غذایی بالا می باشد. بعلاوه اگر شما حس می کنید که به یک ماده غذایی خاصی حساسیت دارید حتماً به پزشک مراجعه نمایید تا پزشک شما آزمایش های گوناگونی را انجام دهد تا تشخیص دهد که آیا شما به این ماده حساسیت دارید یا خیر تا شما بتوانید استفاده خود را از ماده غذایی مدیریت نمایید. اگر دکتری که شما به سراغ او رفته اید تشخیص دهد که شما به یک ماده غذایی خاص حساسیت دارید شما را به نزد یک متخصص آلرژی می فرستد. متخصص آلرژی به آنالیز واکنش های بدن شما در گذشته هنگام خوردن و مواد غذایی می پردازد و در رابطه با واکنش های بدن شما از شما سوال می پرسد. بعلاوه پزشک شما ممکن است در رابطه با ابتلای کسی از خانواده شما به این بیماری نیز بپرسد. شاید انجام چند آزمایش پوستی را نیز برای شما تجویز نماید تا از حساسیت شما به ماده غذایی خاصی اطمینان حاصل کند. از این تست ها برای آنالیز واکنش بدن شما به یک ماده غذایی خاص استفاده می گردد پزشک شما چند عصاره مایع از مواد غذایی گوناگونی را روی پوست دست شما می ریزد و واکنش دست شما را آنالیز می نماید و متوجه گردد که آیا شما به آن ماده غذایی حساسیت دارید یا خیر. آزمایش خون یکی دیگر از راه هایی است که پزشک شما می تواند از آن استفاده کند تا متوجه گردد که شما هم به یک ماده غذایی خاص حساسیت دارید یا خیر. به این گونه که پس از این که نمونه خون از شما گرفته شد این نمونه به آزمایشگاه فرستاده می گردد و به وسیله مواد غذایی گوناگونی آزمایش گردد تا حساسیت های غذایی شما به مواد گوناگون مشخص گردد. بعلاوه روش حذف رژیم غذایی نیز یکی دیگر از راه هایی است که می تواند در تشخیص شما به حساسیت غذایی یاری کننده باشد . به این صورت که شما شاید مجبور باشید یک الی دو هفته یا رژیم های غذایی خاص را بگیرید و مواد غذایی مشکوک را از برنامه غذایی تان خودتان حذف کنید و دوباره آن ها را به ترتیب به برنامه غذایی خودتان اضافه کنید تا ببینید که بدن شما به کدام ماده حساسیت نشان می دهد.

درمان حساسیت غذایی

به طور کل هیچ گونه درمان خاص و مشخصی برای حساسیت غذایی وجود ندارد و شما تنها می توانید با استفاده از تشخیص ماده غذایی که به آن حساسیت دارید و عدم استفاده دوباره از آن از ابتلای خود به حساسیت غذایی جلوگیری نمایید و زندگی راحت تری را داشته باشید. شما می توانید برای مثال روی برچسب مواد غذایی را که می خرید بخوانید تا مطمئن شوید که به مواد سازنده آن ماده غذایی حساسیت غذایی ندارید. اما در صورتی که اشتباهاً چند ماده غذایی حساسیت زایی را استفاده کرده اید، دارو های گوناگونی نیز برای کمتر کردن اندازه حساسیت وجود دارد. برای مثال برای واکنش حساسیت های خفیف شما می توانید از آنتی هیستامین هایی بدون نسخه استفاده نمایید. زیرا این آنتی هیستامین ها باعث می شوند که علائم شما کمتر گردد. شما می توانید این دارو ها را بعد از این که با ماده حساسیت زا تماس داشتید استفاده نمایید تا علائم خارش و کهیر را در خودتان کاهش دهید. البته توجه نمایید انواع مختلف آنتی هیستامین ها نمی تواند حساسیت های شدید غذایی را درمان کنند. اما برای حساسیت غذایی شدید شاید افراد به تزریق اپی نفرین و حتی رفتن به اورژانس احتیاج داشته باشند. برخی از افرادی که دچار حساسیت های شدید هستند این دارو را همواره به همراه خودشان دارند و در موارد ضروری می تواند از آن استفاده کنند. دستگاه ترکیبی از یک سرنگ ترکیبی و سوسن نهفته است که وقتی آن را فشار می دهید مقداری از دارو را به بدن شما تزریق می نماید. اما درمان های دیگری مانند ایمنی درمانی و تماس زودرس دو نوع از روش هایی هستند که امروزه با توجه به کوشش بی وقفه دانشمندان به وجود آمده اند. ایمنی درمانی به این صورت کار می نماید که برای مثال یک مقداری از غذایی حساسیت زا زیر زبان شما قرار داده می گردد و به شما گفته می گردد که به مرور زمان مقداری غذای حساسیت را بیشتر گردد تا بدن شما به آن عادت نماید و در نهایت باعث درمان شما و واکنش نشان ندادن دوباره بدن شما به آن ماده غذایی می گردد. تماس زودرس یکی دیگر از راه هایی است که می تواند در درمان این بیماری مؤثر باشد. در گذشته گفته می شد که به بچه ها غذا های حساسیت زا ندهید اما امروزه گفته می گردد که استفاده از مواد مختلفی مانند کره بادام زمینی به جایی بادام زمینی می تواند اندازه حساسیت غذایی افراد را تا حد بسیار زیادی پایین بیاورد.

منبع: راسخون
انتشار: 27 آبان 1400 بروزرسانی: 27 آبان 1400 گردآورنده: konline.ir شناسه مطلب: 1860

به "تشخیص و درمان حساسیت غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تشخیص و درمان حساسیت غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید