شاهد ظهور آمریکای لاتین جدید هستیم، بازوهای آمریکا را قطع نموده ایم
به گزارش کی آنلاین، به گزارش خبرنگاران، ایالات متحده آمریکا پس از شکست سیاست های خود در نیم قرن گذشته در منطقه آمریکای لاتین در کوشش است تا فصل جدیدی از روابط را با کشورهای این منطقه پایه گذاری کند.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا پس از بی نتیجه ماندن سیاست های مداخله جویانه کشورش در این منطقه در کوشش است به بهبود روابط خود با کشورهای این منطقه بپردازد تا شاید از این طریق بتواند از گسترش نفوذ رقبای دنیای خود چین و روسیه در حیاط خلوت خود بکاهد.
اوباما که در کوشش است تا روابط آمریکا با کوبا را بعد از نیم قرن بهبود بخشد در نشست سران کشورهای آمریکایی در پاناما و یک روز پیش از دیدارش با رائول کاسترو رئیس جمهور کوبا گفته بود که آن موقع گذشت که دستور کار ما در این بخش از دنیا چنین بود که آمریکا می تواند بدون آنکه مجازات گردد در این منطقه مداخله کند.
باراک اوباما در عقب نشینی آشکار از مواضع مداخله جویانه کشورش در امور کشورهای لاتین در آن نشست اضافه نموده بود: ما به تفاوت های میان کشور هایمان با دیده احترام نگاه می کنیم. روزگاری که در آن در این نیمکره تصور بر این بود که آمریکا می تواند در امور دیگران مداخله کند بدون آنکه تحت پیگرد قرار بگیرد و حتی از مصونیت برخوردار باشد هم اکنون به سرانجام رسیده است.
آمن هوتب زامبرانو سفیر ونزوئلا در تهران در تبادل نظر با خبرنگاران در مورد این موضوع که آیا سرمایه گذاری های مالی گسترده چین در منطقه آمریکای لاتین و همکاری های نظامی روسیه با کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا با هدف محدود کردن آمریکا و ایجاد نوعی توازن قوا در منطقه صورت می گیرد گفت: فکر نمی کنم. این امر ناشی از تغییر یک دوره در آمریکای لاتین است. در قرن 20 ما شاهد این بودیم که منطقه آمریکای لاتین مبتنی بر نظرات آمریکای شمالی و اروپا پیش می رفت و این یک تغییر دوره در تاریخ است.
وی اضافه کرد: اتفاقاتی که در گذشته اتفاق افتاده اند به خاطر این بوده است که ما خیلی استقلال نداشتیم و مواد اولیه ما را این کشورها ارزان می بردند و همین عوامل موجب گرایش ما به سوی این بلوک شده بود اما الان دیگر چنین گرایشی در آمریکای لاتین وجود ندارد. ما در گذشته مواد اولیه خودمان را به کشورهای آمریکای شمالی و اروپایی می دادیم و با دیگر کشورهای آسیایی در این خصوص ارتباطی نداشتیم و همین امر موجب ارزان بودن مواد اولیه ما که کشورهایمان سرشار از آنهاست شده بود.
دیپلمات ارشد ونزوئلا در تهران با اشاره به تحولات اجرا شده در سال های گذشته در منطقه اضافه کرد: اما در حال حاضر نگرش جدیدی در منطقه پیش گرفته ایم و آن بحث آزادسازی است. یعنی ما به هر کسی که بخواهیم محصول می فروشیم و از هر کسی که بخواهیم محصول خریداری می کنیم و ایالات متحده آمریکا بزرگترین بازنده این مسئله بوده و خواهد بود. زیرا در عرصه های محتلف سیاسی، فرهنگی، مالی، دیپلماسی و آی تی در حال از دست دادن منافع خود است.
وی علت ضرر کشورهای آمریکای لاتین در گذشته را اینگونه بیان نمود: این به خاطر عدم شناخت ما از دیگر کشورها و قدرت های دنیای در گذشته بوده است که موجب محدود شدن ما به این چند کشور شده بود. چیزی که ما می بینیم شکست هایی است که آمریکا در حال متحمل شدن در منطقه است از جمله شکست های انتخاباتی و جنبش های اجتماعی. آمریکا قبلا ناظرهای انتخاباتی خود را به کشورهای منطقه می فرستاد ولی ما جلوی این کار را گرفته ایم و هیچ آمریکایی اجازه چنین کاری را در کشورهای ما ندارد.
سفیر ونزوئلا با اشاره به سیساست های مداخله جویانه آمریکا در کشورهای آمریکا لاتین در گذشته گفت: آمریکا با بازوی مالی خود و سفارت های خود اقدام به افتتاح دفاتری در کشورهای آمریکا لاتین می کرد و به وسیله این دفاتر آغاز به دخالت در امور داخلی این کشورها می کرد که ما این دفاتر را شناسایی نموده ایم و این زنجیره نفوذ را قطع نموده ایم. ما بازوی قدرتمند آمریکا را قطع نموده ایم و دیگر آمریکا با استفاده از هیچ ابزاری دیگری مثل تحریم ها و یا تهدیدات نظامی نخواهد توانست در منطقه نفوذ کند و اهدافش را محقق کند.
وی در ادامه توضیح داد: در سازمان اوناسور یک قانون متحد کننده ایجاد شد که اجازه نفوذ آمریکا را در کشورهای منطقه نمی دهد. مثلا در 30 سپتامبر 2010 وقتی که آمریکا کوشش کرد با نفوذ نظامی و پلیسی خود در اکوادور رئیس جمهور رافائل کوره آ را دستگیر کند، ملت و دولت برخاستند و با دفاع از حاکمیت خود اجازه چنین کاری را به آمریکا ندادند. در سال 2008 آمریکا قصد نفوذ سیاسی در بولیوی را داشت که با شکست روبرو شد. با کوبا هم نتوانست کاری بکند و سیاست های آمریکا در قبال کشورهای منطقه کاملا با شکست روبرو شد.
سفیر ونزوئلا در ادامه گفت: ما هرگز از کوبا نشنیده ایم که اعلام کند که میخواهد ایدئولوژی حکومتی خود را تغییر دهد و این آمریکا است که سیاست های خود را شکست خورده می بیند. ما کشورهای آمریکای لاتین در استراتژی های خود نیازی به کشورهای آمریکای شمالی یعنی ایالات متحده و کانادا نداریم و ضرورتی ندارد تا با آنها ارتباطات گسترده ای داشته باشیم. چیزی که آمریکا دنبال می نموده نفوذ در کشورها و تغییر استراتژی آنها بوده که این استراتژی در آمریکای لاتین شکست خورده است و ما شاهد ظهور یک آمریکای لاتین جدید هستیم که روابط چندانی با ایالات متحده و کانادا ندارد و دارای روابطی جدید با سایر کشورهای آمریکا و قدرت های دنیای مثل چین، روسیه، آسیا و ایران است.
وی در پایان با اشاره به حضور سفرای 5 کشور در کنفرانس مطبوعاتی مشترک در سفارت کوبا در ایران آن را نماد اتحاد این کشورها دانسته و گفت: استراتژی جدید منطقه را ما به نمایش گذاشته ایم. ما 5 کشور منطقه آمریکای لاتین بارها از برنامه هسته ای ایران حمایت نموده ایم و این یک تغییر دوره است و به همین دلیل ما روابط بهتری با ایران و سایر کشورها نسبت به گذشته داریم.
تبادل نظر: پیمان یزدانی
منبع: خبرگزاری مهر