جزئیات طرح مجلس در رابطه با مناطق آزاد، دیگر هیچ منطقه آزادی بدون دلیل ایجاد نمیشود
به گزارش کی آنلاین، نایب رئیس کمیسیون مالی مجلس گفت: کلیات این طرح در کمیسیون مالی مجلس به تصویب رسیده و مقرر شده است جزییات آن به وسیله یک کارگروه تخصصی با حضور تمام دستگاه ها و هم چنین دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد مورد آنالیز بیشتری قرار بگیرد.
احسان خاندوزی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در تبادل نظر با خبرنگار پارلمانی خبرنگاران، اظهار کرد: در مناطق آزاد فرایند ورود و خروج کالا مشمول پرداخت حقوق ورودی نمی گردد از این رو مزیت هایی برای فعالان اقتصادی ایجاد می گردد و امکان جذب سرمایه گذاری خارجی یا صادرات مجدد را بیش از سرزمین اصلی اتفاق می افتد.
وی ادامه داد: متاسفانه در معماری مناطق آزاد ایران عدم مراعات بعضی از اصول اقتصادی موجب شده است که مناطق آزاد در عینی که به صورت محلی، منافعی ایجاد نموده اند، اما در عرصه منافع ملی عمدتا ناپیروز بودند و شاهد کم کارکردی آن ها بودیم.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه نمود: به عنوان نمونه میزان وارداتی که در مناطق آزاد کشور طی سال های 92 تا 97 شاهد بودیم دو برابر میزان صادرات مناطق آزاد کشور در همین دوره است که نشان می دهد نتوانسته ایم در زمینه اهداف صادراتی و رشد اقتصادی به آن اهداف مورد نظر دست یابیم.
اصلاح قانون چگونگی اداره مناطق آزاد در مجلس
خاندوزی گفت: برای اینکه این مسئله تا حدی حل و فصل گردد مجلس یازدهم کوشش نموده تا قانون چگونگی اداره مناطق تجاری مصوب 1372 را اصلاح کند تا نقشه راه و قواعد عملکرد مناطق آزاد تغییر پیدا کند اگر این اتفاق رقم نخورد به نظر می رسد ایرادات شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام به توسعه مناطق فعلی یا ایجاد مناطق جدید ادامه پیدا خواهد نمود.
وی توضیح داد: به این معنا می توانم بگویم ما در سرانجام مجلس دهم به یک بن بست سیاست گذاری در حوزه مناطق آزاد رسیده بودیم و ایجاد 8 منطقه آزاد جدید و تعداد دیگری از مناطق آزاد که توسط نمایندگان مجلس اضافه شده بود در لایحه دولت از طرف شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام مغایر سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تشخیص داده شد و تا به امروز مشخص تکلیف نشده است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه بنده و تعدادی از نمایندگان طرحی مبنی برآسیب شناسی مناطق آزاد را در مجلس آماده نموده ایم، اعلام کرد: کلیات این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس به تصویب رسیده و مقرر شده است جزییات آن به وسیله یک کارگروه تخصصی با حضور تمام دستگاه ها و هم چنین دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد مورد آنالیز بیشتری قرار بگیرد.
خاندوزی ادامه داد: جلسات متعددی درباره جزییات طرح برگزار شده و این جزئیات تقدیم کمیسیون اقتصادی مجلس شده است تا مورد آنالیز و تصویب قرار بگیرد.
دیگر هیچ منطقه آزادی بدون دلیل ایجاد نمی گردد
وی تشریح کرد: ارکان جزییات طرح عبارت از این است که ایجاد مناطق آزاد جدید یا توسعه مناطق آزاد فعلی منوط به برقراری چند شرط است، 1- محدوده های یکپارچه و متصل حداکثر تا سقف 5 هزار هکتار (بدون احتساب مساحت بنادر و فرودگاه ها) 2 - عدم وجود شهر و روستا در داخل مناطق آزاد عادی 3- وجود سند کاداستر و طرح جامع برای منطقه آزاد 4- داشتن دو زیرساخت از بندر، فرودگاه و ریل قطار 5-محصور شدن صددرصد فاز بهره برداری منطقه آزاد با تایید گمرک ایران و 6- اجرایی شدن حداقل 70 درصد زیرساخت های مورد احتیاج منطقه به تایید دستگاه های ذیربط باشد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: این ها مواردی است که در صورت مصوب شدن در مجلس مناطق آزاد آینده آینده در کشور بدون داشتن چنین ویژگی هایی رسمیت پیدا نمی نمایند یعنی در واقع قانونی نیستند و اگر بخواهد بخشی به مناطق آزاد فعلی هم اضافه گردد آن بخش های جدید باید چنین ویژگی داشته باشند.
خاندوزی تاکید نمود: البته مناطق آزاد گذشته به جهت حقوق مکتسبه که فعالان اقتصادی داشته اند به فعالیت خودشان ادامه خواهند داد، اما برای مناطق آزاد فعلی در واقع ضوابطی را برای سازمان منطقه آزاد و نحوه مدیریت آن مناطق در نظر گرفته شده است از جمله اینکه صلاحیت هایی برای هیئت مدیره مناطق آزاد در قانون لحاظ شده و هم چنین دبیرخانه مکلف شده به شکل شفاف در واقع انطباق اعضای هیئت مدیره هر منطقه را بر صلاحیت مصوب به انتشار عمومی برساند.
وی اضافه نمود: باید گزارش عملکرد و صورت های اقتصادی مناطق آزاد به شکل شفاف در سایت دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد به اطلاع عموم مردم و کارشناسان برسد تا مناطق آزاد درگاهی برای رانت و فساد نباشند.
این نماینده مجلس توضیح داد: یکی از آسیب شناسی هایی که مرکز پزوهش های مجلس داشت این بود که در جهان مناطق آزاد در روز آغاز به فعالیت خودشان حائز جذابیت هایی هستند که فعالان اقتصادی داخلی و خارجی ترجیح می دهند که نقطه تمرکز خودشان را روی آن مناطق بگذارند.
ما بعد از ایجاد مناطق آزاد تازه به فکر ایجاد امکانات اولیه هستیم
خاندوزی اضافه نمود:، اما متاسفانه در کشور ما تازه بعد از تاسیس مناطق آزاد برای ساخت بندر، فرودگاه و ریل این مناطق یا برای استفاده از زیرساخت های فناوری اطلاعات یا حتی برق و گازشان به دنبال تامین اقتصادی می فرایند این در حالی است که شما وقتی به تجربه مناطق آزاد کشور های همسایه مانند ترکیه و امارات یا تجربه مناطق آزاد چین و سایر اقتصاد های پیروز نگاه می کنید روز اول تمام این زیرساخت ها فراهم بوده و بنابراین جذابیتی هم برای سرمایه گذار ایجاد می گردد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد: بعد از 27 سال از ایجاد منطقه ازاد چابهار هیچ خط راه آهنی به چابهار وجود ندارد و هیچ فرودگاهی که بتواند پذیرای هواپیما های تجاری عظیم باشد نیست حتی تا چند سال پیش بندر هم در محدوده منطقه آزاد چابهار نبود و اخیرا طی سال های اخیر این بندر ایجاد شده است.
خاندوزی در سرانجام گفت: شیوه مدیریت مناطق آزاد باید به سرعت متحول گردد و نقاط کشور با پتانسیل بالایی مثل چابهار که در شرایط تحریم می تواند یکی از گلوگاه های تنفس اقتصادی ایران باشد، زیرا تنها بندر اقیانوسی کشور هست که می تواند بیرون از شرایط تحریم عمل کند باید به سرعت به سمت این ظرفیت های بالقوه برود و تبدیل به بالفعل گردد.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری دانشجو