تخم شربتی،مزایا و مضرات آن

به گزارش کانلاین، تخم شربتی دانه گیاه ریحان است که بیشتر به عنوان سبزی خوردن مصرف می گردد.تخم شربتی خواص اعجاب انگیزی دارد که در این مطلب با بعضی از این خواص آشنا خواهید شد. در کشور عزیزمان ایران از تخم شربتی تقریبا در بیشتر مواقع برای تهیه شربت تخم شربتی استفاده می گردد که یکی از مهم ترین شربت های فصل تابستان و ماه رمضان است.

تخم شربتی،مزایا و مضرات آن

اطلاعاتی درباره خواص تخم شربتی

تخم شربتی از قدیم به عنوان یک نوشیدنی سنتی بین ایرانیان جای داشته که علاوه بر رفع تشنگی برای متعادل نگه داشتن فشارخون و لاغر شدن بسیار موثر است.

تخم شربتی گیاهی خودرو، یک ساله و شبیه به ریحان ولی با برگ ها و تخم های ریزتر است. ساقه های آن مربع شکل و گلش مایل به قرمز و صورتی است. این گیاه در اوایل بهار در کوهستان ها و بیابان ها می روید.

تخم این گیاه سیاه شفاف است و وقتی که در آب ریخته گردد بلافاصله حالتی خمیری و لعاب دار در آب ایجاد می نماید که بسیار لغزنده است و رنگش متمایل به رنگ خاکستری می گردد. لعاب این دانه ها پس از جذب آب مانند فالوده می گردد.

تخم شربتی در حقیقت دانه های گیاه ریحان کوهی است که به علت داشتن ترکیبات لعاب دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می گردد. لعاب این دانه ها پس از جذب آب به صورت ژله ای درمی آید که می تواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. تخم شربتی خواص زیادی دارد و این گونه نیست که فقط برای فصل گرما توصیه گردد.

نام های دیگر این گیاه، بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض می باشد.1

استفاده از تخم شربتی در محلول آب یکی از برترین مواد برای کم کردن وزن است. دانه های ژلاتینی تخم شربتی بدون آنکه کالری داشته باشد تا مدت ها فرد را سیر نگه می دارد و به جای خوردن داروهای زیان آور برای کم کردن اشتها، می توان از تخم شربتی استفاده کرد.1

تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و درعین حال آن هایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان ها می گردد.1

برای تقویت اعصاب روزانه یک یا دو بار تخم شربتی را با عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید. تخم شربتی خلق و خوی فرد را خوب می نماید، خستگی مفرط ذهنی، تنش های عصبی، افسردگی ، میگرن و مالیخولیا را رفع می نماید.2

بیماری های تنفسی را با تخم شربتی رفع کنید.1

در طب سنتی ترکیب تخم شربتی با تخم ریحان، تخم شاهی، قدومه شیرازی و اسفرزه برای پایین آوردن حرارت بدن تجویز می گردد.2

تخم شربتی برای درمان بیماری های تنفسی مفید است.1

خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی تخم شربتی می تواند باعث پیشگیری از پوسیدگی دندان ها گردد. بعلاوه باعث از بین رفتن بوی بد دهان و خوش بوتر شدن بوی دهان نیز می گردد.4

مخلوطی از آن با زنجبیل و عسل در درمان آسم، سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و برونشیت موثر است.1

تخم شربتی به علت خواص آنتی باکتریال خود در درمان عفونت مثانه و واژن در زنان و دختران موثر است .علاوه بر این تخم شربتی مدر است و با افزایش ادرار باعث درمان عفونت مثانه می گردد.4

معمولاً بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا می رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده گردد مواد نشاسته ای به تدریج شکر موجود در خود را آزاد می نمایند و به این ترتیب شما به طور تدریجی انرژی متعادل در طول روز خواهید داشت.2

جایگزین بسیار خوبی برای تخم مرغ است. تنها کافی است آن را با آب مخلوط کنید و ژله به دست آمده را به جای تخم مرغ ، در غذاهای خود بهره ببرید.4

از تخم شربتی برای درمان ناراحتی های گوارشی مانند درد معده، نفخ شکم، یبوست، سوءهاضمه و بی نظمی کارکرد روده ها استفاده می گردد.1

خلق و خوی فرد را خوب می نماید، خستگی مفرط ذهنی، تنش های عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا را رفع می نماید.1

از روغنی که با خرد کردن تخم های شربت به دست می آید، برای درمان عفونت هایی مانند زخم، بریدگی، عفونت مثانه، عفونت پوست و… استفاده می گردد.2

در کشور چین، از تخم شربتی برای درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن استفاده می گردد.3

از آن جا که تأثیر ضد اسپاسمی دارد، سیاه سرفه را رفع می نماید.3

در رفع عطش بسیار موثر است.1

مشکل دیگری که دامن گیر جهان از جمله کشور ما شده فشار خون است که معمولاً بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا می رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده گردد مواد نشاسته ای به تدریج قند موجود در خود را آزاد می نمایند و به این ترتیب شما به طور تدریجی انرژی متعادل در طول روز خواهید داشت.1

تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و در عین حال آن هایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان ها می گردد.1

منابع معدنی و ویتامین های تخم شربتیآهن موجود در آن، سه برابر اسفناج است.

پتاسیم موجود در آن دو برابر پتاسیم موز است.

ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان ها می گردد.

مقدار کلسیم موجود در آن، پنج برابر شیر است.

مقدار ویتامین C موجود در آن، 7 برابر پرتقال است.

پتاسیم موجود در آن، دو برابر پتاسیم موجود در موز است.

20 درصد وزن دانه های تخم شربتی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است و به همین علت، غذایی عالی برای مغز و قلب است. مقدار امگا 3 موجود در تخم شربتی، 8 برابر ماهی سالمون است.4

خواص درمانی و روش مصرف

عطش
مقداری از تخم شربتی را به شربتی که دوست دارید اضافه کنید و بعد از گذشت حداقل دو دقیقه بنوشید.
تقویت قلب
تخم شربتی را در عرق بید مشک یا نسترن بریزید و بنوشید.
تقویت اعصاب
روزانه یک یا دو بار تخم شربتی را در عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید.
تنگی نفس، سرفه های خشک
یک قاشق مرباخوری تخم شربتی را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را جرعه جرعه بنوشید.

مضرات تخم شربتی

اشخاص مبتلابه کرم معده نباید از تخم شربتی استفاده نمایند.

زیاده روی در مصرف تخم شربتی موجب ایجاد سرگیجه و بعلاوه بروز اختلال در حس بینایی می گردد.

مصرف این دانه ها برای افرادی که داروهای ضد انعقاد می خورند نیز توصیه نمی گردد.

توجه داشته باشید که این دانه های ریز حاوی گلوتن هستند و اگر شما جزو افراد حساس به این ترکیب هستید در مصرف آن دقت کنید.

اگر داروی خاصی مصرف می کنید نیز بهتر است قبل از مصرف تخم شربتی با پزشک خود مشورت کنید.

تخم شربتی بعلاوه باعث کاهش فشارخون می گردد برای همین سالمندانی که داروی ضد فشار مصرف می نمایند باید حواسشان به مصرف آن باشد.4

پینوشتها

1.www.rastineh.com

2.www.beytoote.com

3.www.chetor.com

4.www.namnak.com

منبع: راسخون
انتشار: 2 آذر 1400 بروزرسانی: 2 آذر 1400 گردآورنده: konline.ir شناسه مطلب: 1866

به "تخم شربتی،مزایا و مضرات آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تخم شربتی،مزایا و مضرات آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید