برای کنترل فشارخون بالا چه کار کنیم؟
به گزارش کی آنلاین، بیماری پرفشاری خون یکی از مهم ترین مسائل بهداشتی در کشور ها است که در صورت درمان نشدن، موجب بیماری های قلبی عروقی می گردد.
به گزارش خبرنگار از ، اعظم زمانی،کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اظهار کرد: بیماری پرفشاری خون یکی از مهم ترین مسائل بهداشتی در کشور های پیشرفته و در حال توسعه است که در صورت درمان نشدن، موجب بیماری های قلبی عروقی می گردد و هم اکنون دومین عامل مرگ و میر در دنیا است.
او ادامه داد: از عوامل موثر در بروز پرفشاری خون می توان به استرس، چاقی، کم تحرکی، سوابق فامیلی، مصرف دخانیات، بیماری های کلیوی و هورمونی، تغذیه نامناسب (دریافت زیاد چربی اشباع و نمک به وسیله رژیم غذایی) و سالمندی اشاره نمود.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اضافه نمود: اگر چه دارو هایی برای پرفشاری خون در دسترس است، اما تحقیقات نشان داده که با اصلاح شیوه زندگی از جمله انتخاب رژیم غذایی مناست، می توان به درمان این بیماری یاری کرد و یا ابتلا به آن را به تاخیر انداخت.
او توضیح داد: بعلاوه فشار خون بالا می تواند به لحاظ ژنتیکی و ارثی بروز کند و بایستی از دوران کودکی با اصلاح شیوه زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم، برای پیشگیری از آن اقدام گردد.
زمانی گفت: برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری و عوارض بعدی آن تاکید می گردد فشارخون همه افراد از 30 سالگی به بعد به طور دوره ای اندازه گیری گردد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان نمود: حتی فشار خون بالا در حد خفیف هم پرعارضه بوده و پیشگیری و کنترل آن باعث سلامتی و زندگی طولانی تر با کیفیت بهتر می گردد.
او درخصوص تغذیه مناسب برای کنترل فشار خون، گفت: مصرف غذا های شور مانند گوشت نمک سود شده، کنسروها، همبرگر، سوسیس و کالباس، سبزی های کنسرو شده، کراکرها، چیپس، پفک، خیارشور، ماهی های شور و دودی، سوپ های آماده، ترشی، آجیل شور و نظایر آن را کاهش دهیم.
زمانی بیان نمود: با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا، در برنامه غذایی روزانه از میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات استفاده گردد. زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع خوبی از پتاسیم هستند.
او اضافه نمود: دریافت مقادیر مناسبی مهمیم به اسم گشاد کننده عروق، به وسیله منابع غذایی مانند انواع سبزی با برگ سبز تیره (اسفناج، برگ چغندر، کاهو، جعفری)، مغز ها (بادام، پسته، فندق، گردو از نوع بو نداده و کم نمک)، حبوبات، نان و غلات سبوس دار توصیه می گردد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز توضیح داد: شیر و فرآورده های لبنی کم چرب (کمتر از 2 و نیم درصد چربی) مصرف کنیم.
او افزود: به علت نقش ویتامین C در کاهش فشار خون، مصرف سبزی ها (سبزی خوردن) و سالاد (شامل کاهو، گوجه فرنگی، کلم و فلفل دلمه ای) همراه با غذا و مصرف میو ه ها در میان وعده ها توصیه می گردد.
زمانی با بیان اینکه بعلاوه می توان از میوه ها به اسم میان وعده در محل کار یا در مدرسه استفاده کرد، گفت: تمام انواع میوه ها دارای مقادیری ویتامین C هستند؛ بعضی از میوه ها مانند مرکبات، توت فرنگی، کیوی، طالبی و خربزه از منابع غذایی غنی این ویتامین به تعداد می فرایند.
او اضافه نمود: با توجه به نقش کاهش مصرف چربی در کاهش وزن بدن، یک رژیم غذایی با چربی محدود برای پیشگیری و کنترل فشار خون بالا مناسب است، بنابراین روغن هایی با منبع حیوانی مانند پیه، دمبه و کره باید کمتر مصرف گردد و به جای آن ها روغن های گیاهی مایع مانند روغن ذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده گردد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان نمود: مصرف مواد غذایی حاوی اسید چرب اشباع و کلسترول (گوشت قرمز، لبنیات پر چرب، زرده تخم مرغ، چربی های حیوانی، مارگارین، روغن های جامد و کره) در برنامه غذایی روزانه کاهش یابد. پوست مرغ هم حاوی اندازه زیادی چربی است و باید قبل از پخت، پوست مرغ جدا گردد.
او ادامه داد: محدود کردن سدیم همراه با کاهش وزن در کنترل فشارخون بسیار موثر است، بنابراین استفاده از نمک برای پخت غذا و بعلاوه برای سفره غذا باید محدود گردد و از نمکدان هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نگردد.
زمانی افزود: در میان وعده ها و به اسم تنقلات، به جای مصرف چیپس و پفک، چوب شور و سایر تنقلات پرنمک، از مغز ها مانند بادام، پسته، فندق، گردو از نوع بونداده و کم نمک، بعلاوه ماست کم چرب، ذرت بدون نمک، میوه ها و سبزی ها استفاده گردد.
او توضیح داد: از غلات، نان و ماکارونی تهیه شده از گندم کامل (سبوس دار) به علت داشتن فیبر، ویتامین و املاح از جمله پتاسیم استفاده گردد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان نمود: ماهی هایی مانند قزل آلا، ساردین، خال مخالی، شاه ماهی منبع غنی امگا 3، کلسیم و مهمیم هستند که باید در برنامه غذایی گنجانده گردد.
زمانی گفت: به جای نمک از چاشنی هایی مانند سبزی های معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون و ریحان، بعلاوه سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده گردد.
او افزود: در هنگام خرید مواد غذایی آماده مانند انواع کنسروها، بسیاری از سس ها، انواع شورها، ترشی ها و تنقلات بسته بندی یا بو داده به اندازه سدیم آن توجه گردد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز توضیح داد: تا حد امکان مصرف غذا در رستوران ها محدود گردد. زیرا در این قبیل اماکن برای بهبود طعم غذا از نمک و روغن فراوان استفاده می گردد.
او با بیان اینکه پیاده روی در کاهش فشارخون و بعلاوه پیشگیری از ابتلا به آن بسیار موثر است، اضافه نمود: روزانه 30 دقیقه پیاده روی تند برای کنترل وزن و بعلاوه پیشگیری از فشار خون بالا توصیه می گردد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان