بزرگترین مسائل جدایی ادوبی (Adobe) و پنتون(Pantone) چیست؟
به گزارش کی آنلاین، احتمالا تا حالا خبردار شده اید که ادوبی (Adobe) و پنتون(Pantone) توافق نموده اند که از یکدیگر جدا شوند. پرسش این جاست: چه عاملی باعث این جدایی شده است، ولی پرسش مهم تر این است حالا که آلبوم های رنگ پانتون دراپهای Creative Cloud Apps ادوبی دیگر موجود نیست شما برای جبران آن چه کار می خواهید بکنید.
دان گلیسپی (Dan Gilles pie) از شرکت Alder color Solutions نویسنده این مقاله چند گزینه پیشنهاد می نماید.
بسیاری از شرکت ها و کاربران نرم افزار ادوبی از همین حالا از این جدایی شوکه شده اند و تا مقدار ای قالب تهی نموده اند. ولی ممکن است این جدایی در نهایت به نقع صنعت چاپ باشد. پانتون سال هاست به عنوان سیستم استاندارد تطبیق رنگ های تکی (اسپات) مورد استفاده قرار می گیرد، ولى آیا پانتون برترین سیستم است؟
به عنوان یک متخصص و مشاور رنگ، من معتقدم راه های بهتری برای تطبیق رنگ های تکی وجود دارد و اکنون برترین زمان است تا همه در خصوص نحوه ای که رنگ های تکی را تعریف، مدیریت و با آن ها کار می نمایند، تتازه نظر نمایند .
ماجرای جدایی ادویی از پنتون
خیلی ها نمی دانند که آلبوم (Library) رنگ پانتون که از 8 سال پیش در آپ های Creative Cloud ادوبی ارائه می گردد. دیگر قدیمی شده ان، در حالی که ورژن های تازه امروزه در بازار موجود است. به عنوان مثال آلبوم های مربوط به رنگ های چاپ شده کاغذهای Coated(پوشش دار) و کاغذهای Uncoated (بدون پوشش) که به وسیله پانتون در سپتامبر 2019 به روز شده اند، در Creative Cloud به روز نشده است و از همان ورژن های قدیمی استفاده می گردد.
دو شرکت مدت ها است در خصوص حق استفاده از ورژن های تازه با یکدیگر کشمکش دارند، جان کلام اینکه کتابخانه رنگ های پانتون که مشتریان ادویی مدت یک دهه است از آن استفاده می نمایند قدیمی هستند و به روز نشده اند. حالا جدایی ادویی و پنتون باعث شده تا شما مجبور شوید برای آینده تصمیم بگیرید.
راه چارهی که پنتون ارایه می دهد پنتون امیدوار است این جدایی باعث گردد تا مشتریان از پلتفرم ویژه این شرکت به نام Pantone connect Platform استفاده نمایند. این پلتفرم به کاربران امکان می دهد تا با پایگاه داده های ابر پانتون Pantone Live Cloud ، جائی که تمام آلبوم های رنگ پانتون قرار گرفته است ارتباط برقرار نمایند، یک پلاگ این نیز برای وصل کردن این آلبوم به Creative Cloud وجود دارد.
این پلاگ این، یک اپلیکیشن وب برای مرورگر وب و بک آپ برای استفاده در تلفن هوشمند و دیگر تجهیزات نیز ارائه می نماید. با اینکه پلاتفرم Pantone Connect می تواند راه چارهی مناسب به نظر برسد، پرسش مهم این است… آیا شما حاضرید تا ابد برای این پلتفرم تازه پول بدهید؟
تا به امروز استقبال چندانی از پلتفرم پتتون نشده است، زیرا بسیاری حاضر نیستند علاوه بر پولی که باید بایستی به Creative Cloud بپردازند. هزینه مضاعفی نیز برای اشتراک Pantone connect پرداخت نماینده آن هم برای پلتفرمی که قبلا بخشی از ادوبی بوده است. با این حال اگر راضی باشند علاوه بر پرداخت حق اشتراک برای استفاده از Creative Cloud برای پلاتفرم پنتون نیز حق اشتراک پرداخت نمایند، این راه چاره می تواند یک گزینه باشد ولی موارد دیگری نیز وجود دارد که باید در نظر گرفت.
تطبیق یا عدم تطبیق رنگهای تکی با چاپ دیجیتال پنتون آلبوم های رنگ متعددی دارد، ولی آلبوم رنگ های ویژه کاغذ پوشش دار و بدون پوشش آنها بیشتر از دیگر آلبوم های پنتون هوادار دارد. رنگ در آلبوم های پوشش دار و بدون پوشش اساسا برای مرکب هایی که در ماشین های چاپ معمولی و آنالوگ به کار گرفته می شد ساخته شده اند، برای استفاده در این ماشین ها شما مرکب ها را با هم مخلوط می کنید تا یک رنگ تکی خاص ساخته و آن را درون ماشین بریزید .
امروز مردم هر چه بیشتر فراوری اتی طراحی و ارائه می نمایند که برای ماشین های چاپ دیجیتال در نظر گرفته شده است. این ماشین همراه با مجموعه مرکب های ثابت (،CMYKOGV CMYKOR و CMYK و غیره) عرضه می گردد، به همین دلیل شما نمی توانید هر نوع مرکب رنگی که می خواهید درون این ماشین ریخته و یا با دقت هر رنگی را بازفراوری کنید.
هنگامی که یک ماشین چاپ دیجیتال را به کار می گیرید شما تنها از رنگ هایی می توانید بهره ببرید که در گستره گاموت رنگ های آن چاپگر قرار دارند، پس بخاطر داشته باشید بجز مواردی که از ماشین های چاپ آنالوگ استفاده می کنید و پول اضافه بابت هر رنگ تکی می پردازید، شما قادر نخواهید بود از درصد بالایی از رنگ های موجود در آلبوم های پانتون برای تطبیق رنگ بهره ببرید.
همین معضل در خصوص تطبیق رنگ باعث می گردد تا انتظارات کاربران در بسیاری از مواد برآورده نگردد در بسیاری از موارد طراحان و برندها از رنگهایی استفاده می نمایند که ممکن است امکان باز فراوری آنها نباشند، خیلی ها متوجه نیستند که این ویژگی های یک چاپگر و کاغذ و مرکب مورد استفاده برای فراوری کار نهایی است که مشخص می نماید چه رنگ هایی را می توان با رنگ های آلبوم تطبیق داد. به همین دلیل قبل از انجام چاپ، شما اساسا باید بدانید چه رنگ هایی را می توانید انتخاب کنید.
پس راه چاره چیست؟
آلبومهای رنگ مستقل از دستگاه تعریف کنید اکنون زمان آن فرا رسیده که شما خود آلبوم های مستقل از دستگاه تعریف نموده و بسازید. نرم افزارهای متعددی در بازار وجود دارد که شرکت ها را قادر می سازد به راحتی راهنمای رنگهای خود را بر اساس یک ترکیب دقیق از چاپگر، مرکب، و سطح چاپ پذیری بسازند که در پروژه شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. این کاتالوگ رنگ یک مرجع بصری است برای همه رنگ های موجود در گاموت با قابلیت بازفراوری این کتابخانه های رنگ مستقل از دستگاه را می توان به صورت دیجیتالی نیز تهیه کرد. آلبوم های رنگ قدیمی و منسوخ شده پانتون که تا به امروز در نرم افزارهای ادویی وجود داشته، در فرمت ACB(Adobe color Book) عرضه می شوند. البته حالا ادوبی فرمت ASE (Adobe Swatch Exchange) را نیز برای آلبوم های رنگ دیجیتال که قابلیت های طراحی را توسعه می دهد نیز عرضه می نماید.
برنامه های نرم افزاری متعددی هستند که به شما امکان می دهد آلبوم های رنگ دیجیتال خود را که به آنها جداول رنگ نیز می گویند با فرمت ASE اکسپورت کنید تا طراحی شما با دقت انجام گردد. یکی از نرم افزارهای پرهوادار که Coraye نام دارد که به وسیله شرکت Alder Color Solutions فروخته می گردد.
از این نرم افزار برای ساخت آلبوم های رنگ سفارشی و شخصی سازی شده می توان استفاده کرد. در یک روش ، نرم افزار به شما امکان می دهد جداول تمام رنگ های خود را که می خواهید چاپ می کنید، و با استفاده از یک اسپکتروفتومتر مقادیر آن را مقدار گیری کنید، بسازید.
سپس از این رنگ های مقدار گیری شده می توانید برای ساخت آلبوم رنگ انحصاری خودتان بهره ببرید. نرم افزار دیگر Chroma Checker نام دارد که می تواندمقادیر abا را از هر پروفایل خروجی Icc برای ساخت کتابخانه های رنگ شخصی و اختصاصی پیش بینی کند. هر یک از این دو روش، شما و چاپخانه ای را که با آن کار می کنید قادر می سازد تا آلبوم های رنگ بر اساس گاموت موجود رنگ ها و مشخصات فنی چاپگر، مرکب و کاغذ بسازید از آنجا که فرمت فایل A SE انحصاری و خاص است، تنها برای استفاده در اپلیکیشن ادوبی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. یک استاندارد بین المللی به نام CXF (Color Exchange Format) برای رنگ های تکی وجود دارد. از این فرمت به طور گسترده استفاده می گردد.
پس شما ممکن است به آلبوم های رنگ ASE برای طراحان احتیاج داشته باشید تا از آن در نرم افزارهای طراحی خود استفاده نمایند، ولی همزمان شما به فایل CXF نیز احتیاج دارید تا آنها را به RIP یا DFE(Digital Front End) خودتان وارد (Import) کنید. فرمت QTX یک فرمت پرهوادار دیگر برای تعریف رنگ های تکی است ولی از آن تنها در فراوریات شرکت Datacolor می توان استفاده کرد در آخر باید در نظر داشته باشید که سیستم پنتون تنها راه چاره موجود و یا برترین راه چاره موجود در بازار نیست. راه چاره های متعدد دیگری نیز وجود دارد که با استفاده از آنها می توانید نتیجه بهتر گرفته و در هزینه ها نیز صرفه جویی کنید .
منبع: مجله چاپخونه